W Socie stawiamy na bezpieczne społeczności. Tworzenie dobrego i bezpiecznego doświadczenia użytkownika zaczyna się od prawidłowego i świadomego ustawienia ustawień prywatności. Możesz także aktywować dodatkową kontrolę dostępu dla jeszcze większego bezpieczeństwa. I uwierzytelnianie dwuskładnikowe (2FA) dla administratorów społeczności.
W tym wpisie na blogu przeprowadzimy Cię przez opcje prywatności, wyjaśniając znaczenie każdego ustawienia i funkcjonalność odpowiednich opcji. Mamy nadzieję, że to wyjaśnienie pomoże ci lepiej zrozumieć ustawienia prywatności i pozwoli ci ustawić je zgodnie z własnymi upodobaniami!
Uwaga: Są to ustawienia prywatności dokonywane przez administratora aplikacji, użytkownik zawsze może zmienić własne ustawienia prywatności w aplikacji. Przeczytaj ten blog, aby dowiedzieć się, jak skonfigurować ustawienia prywatności jako użytkownik.
Ustawienia prywatności jako menedżer aplikacji
W administracji społeczności, w sekcji Członkowie -> Ustawienia -> Prywatność, znajdziesz różne opcje dla administratorów społeczności, aby dostosować ustawienia prywatności członków.
1. Profil członka
W zależności od tego, w jaki sposób przyciągasz członków do swojej społeczności(przeczytaj ten blog, aby dowiedzieć się, w jaki sposób możesz dodawać członków).Strona profilu każdego użytkownika może zawierać dane osobowe. Obejmują one dane kontaktowe i adresowe, zdjęcie profilowe i informacje o grupie.
Za pomocą ustawienia „Profil członka” można określić LUB informacje te są wyświetlane innym członkom.
Opcje:
Uwaga: Jeśli ustawisz tę opcję na „Ukryte”, żadne szczegóły profilu innych członków nie będą widoczne w aplikacji. Na szczęście, jeśli ustawisz tę opcję na „Widoczny”, nadal możesz wprowadzić dodatkowe ustawienia bezpieczeństwa:
2. Pokaż członków w wyszukiwaniu
W aplikacji Socie członkowie mogą przeszukiwać profile innych członków. To ustawienie odnosi się do widoczności członków nawet przed wprowadzeniem wyszukiwania. Czy chcesz, aby członkowie byli wyświetlani natychmiast, czy też chcesz zacząć od pustej listy i wyświetlać profile członków po ich aktywnym wyszukiwaniu?
Opcje:
3. Nieaktywni członkowie
To ustawienie pozwala określić, w jaki sposób nieaktywni członkowie, którzy jeszcze nie korzystali z aplikacji, są wyświetlani na liście członków.
Opcje:
Wskazówka: To ustawienie jest inne dla każdej społeczności. Kilka niewiążących wskazówek dotyczących korzystania z tych ustawień:
4. Proponowana widoczność
Pomóżmy członkom społeczności. Dzieje się tak, ponieważ to ustawienie wchodzi w grę, gdy użytkownik otwiera aplikację po raz pierwszy. Gdy użytkownik otwiera aplikację po raz pierwszy, jest proszony o ustawienie profilu jako widocznego lub ukrytego. Aby pomóc członkowi w wyborze, możesz wskazać, która opcja jest sugerowana przez administratorów społeczności.
Opcje:
Uwaga: Członek zawsze może wybrać, które szczegóły profilu mają być wyświetlane, a które nie. Ponownie, charakter społeczności i relacje między członkami są ważnymi czynnikami.
W kierunku bezpiecznej społeczności
Świadomie wybierając i dostosowując te ustawienia do swoich potrzeb, sprawisz, że Twoja społeczność będzie osobista i bezpieczna. Mamy nadzieję, że powyższe spostrzeżenia pomogą stworzyć społeczność, w której członkowie mogą łączyć się ze sobą w poufny sposób!
Przeczytaj również te blogi na temat bezpieczeństwa:
– Konfigurowanie uwierzytelniania dwuskładnikowego dla administratorów społeczności
– Konfigurowanie dodatkowej kontroli dostępu w aplikacji Socie